Nebbiolo
Siger du Piemonte, siger du også Nebbiolo. En drue der sjældent ses udenfor Piemonte, og endnu mindre udenfor Italien.
Flere forskellige vine laves på Nebbiolo, og du har sikker hørt om Barolo. En intens vin, der er kendt for at bide lidt fra sig med masser af tanniner, struktur og elegance.
Nebbiolo er en lille tykskaldet drue, der ofte minder mig om en sofistikeret, charmerende vinbonde fra Piemonte, med store,solbrune hænder efter de mange timer i markerne.
Hænder der ikke er bange for at tage fat.
Druen kræver sol og varme om dagen, og mørke, kølige nætter. En lidenskabelig type, der sover med vinduet åbent.
Barolo, som er lavet på Nebbiolo, er en varmblodig, temperamentfuld vin, med armbevægelser så store som en vinbloggers overtræk, efter en smuttur til Champagne.
Hindbær, jordbær, ribs, lakrids, læder, orangeskal, roser og violer, er bare nogle af de fine noter du kan blive mødt af.
Nebbiolo er også god til at opfange de aromaer der er i jorden, og derfor dufter og smager en god Barolo for eksempel ofte også af trøfler – de findes nemlig i hobetal i de nærliggende marker.
Det gør at det er fremragende vin til retter med trøffel eller andre svampe. Generelt er vin på Nebbiolo mad-vin, så det er ikke en af dem du inviterer med under tæppet på sofaen en doven fredag aften.
Barberesco, der ligesom Barolo også er lavet på Nebbiolo, har mange af de samme kvaliteter og noter som en Barolo, men er kendt for at være lidt lettere i stilen, og har ofte et lidt mildere tanninniveau – men igen, så kommer det også meget an på hvordan den er procuceret, af hvem, og hvilken årgang du har fået fat i.
Det er med Nebbiolo, som det er med mænd.
Med alderen bliver de ofte blødere, lidt mildere i udtrykket, og mere omgængelige.
Charmerende smilerynker, der på flere plan er værd at vente på.
Det kan derfor anbefales, hvis du får fat på en flaske ung Barolo, at smide den et køligt, mørkt sted i mange år, og muntre dig med en masse sprød ung, oversøisk Pinot Noir i mellemtiden.
Helt samme procedure kan ikke anbefales med mænd, – men noget der ligner 😉
Har du som undertegnede ikke altid tålmodighed, og kommer til at åbne en vin på Nebbiolo, især en Barolo, der godt kunne have brugt et par år mere i sit eget selskab, så skal du være forberedt på en vin der er lidt lukket i både duft og smag, har baller af stål, og et vaskebræt du nærmest slår dig på undervejs.
Man skal i hvert fald stå tidligt op, og huske sine vitaminpiller – men sådan er det jo med de yngre modeller.
Har jeg hørt.
23. februar 2018 @ 9:31
Jeg fik et spørgsmål i Trivial Pursuit om Piemonte i lørdags… Jeg vidste så IKKE, at det lå i Italien… xD
26. februar 2018 @ 11:38
Det ved du NU! 😀
24. februar 2018 @ 17:57
Tjek også de fine, skarpe vine fra Valtellina. De er nemlig også lavet på Nebbiolo eller Chiavennasca, som de kalder den der.
Virkelig gode vine – ikke mindst topvinene “Sforzat”. De er ikke er så kendt her til lands – lavet på delvis tørrede druer.
26. februar 2018 @ 11:39
Tak for tip – det vil jeg gøre 🙂